Werk (Werken in de 21ste eeuw)

NIEUWE VOORSTELLING 2018 - Bad van Marie

Studenten staan voor een belangrijke keuze in hun leven. Zij kiezen een richting die bepalend zal zijn voor de rest van hun leven. Die keuze wordt vaak gestuurd door een geromantiseerd ideaalbeeld. De advocaat in spe droomt van grote assisenprocessen, de brandweerman van levensreddende heldendaden. Worden onze verwachtingen ingelost of blijft de realiteit een flauw afdrukje van de droom(job)?

Wat als deze gedachte achterhaald is? Geeft een diploma enkel een richting aan? Moeten we ons hele leven studeren en herbronnen? We evolueren door de technologische revolutie naar een nieuwe opvatting over werk. Eén waarvan de invulling nog erg onduidelijk is. Eén waarbij veel jobs niet langer noodzakelijk zouden zijn. Welke vaardigheden worden er in de toekomst wel nog van werknemers verwacht? Wat doen we met de voorspellingen dat men in de toekomst nog amper zal moeten werken? Wat met de vrijgekomen tijd? Als het weekend langer duurt dan de werkweek, creëren we dan opportuniteiten of slaat de verveling toe?

 


                                                                                            praktisch
Een groep van 50 toeschouwers wordt ontvangen in het Centraal Station van Antwerpen. Ze krijgen er een hoofdtelefoon gekoppeld aan een audiosysteem. Een stem gidst de deelnemers richting het Kievitplein. Iedereen heeft een ander parcours en is eigenlijk op weg naar ‘zijn werk’. Ondertussen hoort elke toeschouwer afzonderlijk een verhaal, muziek, opdrachten, enz. via hun hoofdtelefoon. Zoals je door een museum wandelt en kijkt naar kunstwerken, bekijken zij hun omgeving (Human Zoo).

50 toeschouwers komen uiteindelijk terecht op 50 verschillende plekken waar mensen zitten te werken. Het audiosysteem gidst hen naar hun persoonlijke plek: een bureau bij bosbeheer, een vergadering bij de Vlaamse waterwegen, koffie bij kind en gezin, giraffen voeden in de zoo, etc. De deelnemers nemen niet deel aan het werk maar observeren (kijkstage +- 10 min).
In een tweede deel worden de toeschouwers in 2 groepen verdeeld en uitgenodigd in een vergaderruimte waar ze een lezing over ‘werkattitudes’ bijwonen. Eén groep wordt behandeld als een groep bedienden en de andere groep als werkgevenden. De twee lezingen staan op een gegeven moment in verbinding met elkaar via een conference call. In TED-conference-stijl worden de deelnemers toegesproken over productiviteit, werkritme, werkomgeving, attitudes, enz.

Deze voorstelling gaat door op het Kievitplein, In de overheidsgebouwen van de Vlaamse overheid ism KMSKA, Museum van Schone Kunsten

 

Credits:

Bad van Marie

Speelperiode

Werk, in de 21 ste eeuw gaat in première van 26 tot 30 november 2018, wordt hernomen van 4 tot 29 maart 2019

Praktische informatie

Aantal personen:
max 50 leerlingen/volwassenen per dagdeel, 100 leerlingen/volwassenen per dag
Duur:
90 minuten
Locatie:
Antwerpen (Centraal station)
Speelperiode:
november 2018 - maart 2019
Voor wie:
Derde graad, TSO, ASO, KSO. Voor beroeps in overleg. Ook beschikbaar voor volwassenen (pedagogische studiedag) of voor bedrijven

Wil je deze voorstelling bijwonen?

Contacteer ons op +32 468 333 533 of klik hier en stuur een mailtje naar info@badvanmarie.be.